Einsteinweg 2
2333 CC Leiden
Tel: 085-2006492
Google Maps
Nieuws
………2025 van start!
Er ligt weer een volledig nieuw jaar voor ons! Een jaar met nieuwe en uitdagende archeologische onderzoeken, met nieuwe kansen/ mogelijkheden en uiteraard met onze nieuwe directeur Harald de Boer. In ieder geval wensen we iedereen vanuit Leiden een mooi jaar toe ...in goede gezondheid.
De medewerkers van Archol zijn inmiddels alweer druk aan het werk in alle delen van Nederland en helpen gemeenten, provincies, erfgoedorganisaties en particulieren met uiteenlopende Archeologische onderzoeken.
Nieuwsgierig waar we u mee van dienst kunnen zijn in 2025? Klik hier voor meer informatie www.archol.nl.
Graag tot ziens in het nieuwe jaar!
Harald de Boer nieuwe directeur Archeologisch Onderzoek Leiden BV
Harald de Boer is per 1 januari 2025 gestart als nieuwe directeur/ bestuurder van Archeologisch Onderzoek Leiden BV (Archol) dat een zelfstandig onderdeel is van de Universiteit Leiden. Vanuit het Van Steenis gebouw ...(Faculteit der Archeologie) worden al 27 jaar de ruim 25 enthousiaste professionals aangestuurd.
Archol “We zijn erg blij met de komst van Harald de Boer als nieuwe directeur van Archol. Harald heeft een ruime ervaring als directeur in het culturele erfgoedveld. Met zijn kennis, ervaring en netwerk kan hij ons enorm van dienst zijn. Van harte welkom in het team, Harald!”
Archol verricht sinds 1997 op projectbasis een breed spectrum aan archeologische werkzaamheden door heel Nederland voor overheden, bedrijven en particulieren. De wortels van Archol liggen in de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden.
De Boer “Bovenal vind ik het een enorme eer om voor deze prachtige organisatie te mogen werken. Ik ben van huis uit commercieel opgeleid en nu alweer vele jaren werkzaam als directeur in het culturele erfgoedveld waar m’n passie en netwerk ligt. De archeologie wereld maakt voor een groot deel het erfgoedveld en daarom blijf ik met deze nieuwe stap bijdragen aan het ontsluiten van ons erfgoed. Archeologie blijft ook altijd tot de verbeelding spreken. In de eerste plaats door de hoeveelheid kennis die je bij elk project opdoet over het verleden van een dorp, stad, leefgemeenschap of natuurgebied. Super interessant! Hiernaast is op dit moment de archeologie ook urgenter dan ooit door de verandering in 2024, waarbij een deel van de Erfgoedwet in de Omgevingswet is opgegaan. Kortom dynamiek genoeg en heel veel zin om aan de slag te gaan.”
Stichting BONAI, in samenwerking met archeologen Daudi Cijntje (Archol B.V.) en Maaike de Waal (Faculty of Archaeology - Universiteit Leiden en ARGEOgraph), is trots te melden dat het project “Proteha mi” is geselecteerd voor subsidie (117040 euro) vanuit het Faro-initiatief van de Rijksdienst ...voor het Cultureel Erfgoed. Dit project, ingediend op 6 september 2024, werd op 4 december 2024 niet alleen goedgekeurd, maar eindigde ook in de top 3 van alle initiatieven.
Het project “Proteha mi” zal tussen 2025 en 2027 worden uitgevoerd en heeft als doel het beschermen van Bonaire’s rijke culturele erfgoed, met een nadruk op de betrokkenheid en perspectieven van de lokale gemeenschap. Vorige week is het projectplan overhandigd aan de gedeputeerden Angelica Cecilia en Nina S. den Heyer (openbaar lichaam Bonaire (OLB). De eerste workshops zullen in juni/juli 2025 plaatsvinden.
𝗪𝗼𝗿𝗸𝘀𝗵𝗼𝗽𝘀 𝗲𝗻 𝗰𝗼𝗺𝗺𝘂𝗻𝗶𝘁𝘆-𝗯𝗲𝘁𝗿𝗼𝗸𝗸𝗲𝗻𝗵𝗲𝗶𝗱
In het kader van het project zullen vier workshops worden georganiseerd, gericht op:
- 𝗔𝗿𝗰𝗵𝗲𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗲: Verkenning van archeologische vindplaatsen, het huidige beleid en verhalen van voorouders. Deelnemers uit de gemeenschap worden aangemoedigd om belangrijke locaties en natuurgebieden aan te dragen voor verder onderzoek en wettelijke bescherming.
-𝗦𝘁𝗮𝗺𝗯𝗼𝗼𝗺𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿𝘇𝗼𝗲𝗸: Het in kaart brengen van familiestambomen, waarbij deelnemers worden opgeleid om later zelf stamboomcursussen te geven. Tijdens dit onderzoek kunnen nieuwe erfgoedlocaties worden geïdentificeerd. De eerste workshop over stamboomonderzoek wordt verzorgd door het (CBG) Centrum voor familiegeschiedenis, terwijl de tweede wordt gegeven door een lid van de gemeenschap die de eerste workshop heeft gevolgd.
De workshops zullen resulteren in de selectie van drie locaties waar niet-verstorende archeologische veldinspecties zullen plaatsvinden. Dit onderzoek richt zich op behoud in situ, zodat vindplaatsen intact blijven, en onderzoek met en door de gemeenschap.
𝗩𝗮𝗻 𝗴𝗲𝗺𝗲𝗲𝗻𝘀𝗰𝗵𝗮𝗽 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗯𝗲𝘀𝗰𝗵𝗲𝗿𝗺𝗶𝗻𝗴
De inzichten uit de workshops worden vastgelegd in een rapportage die zal worden ingediend bij het Openbaar Lichaam Bonaire en die beschikbaar zal worden gesteld voor de gemeenschap. Het project streeft ernaar meerdere locaties wettelijk te laten erkennen en beschermen als cultureel erfgoed.
Het project wordt afgesloten met een Caribbean Ancestry Club-evenement, waar de resultaten worden gepresenteerd, artiesten optreden en de gemeenschap de gelegenheid krijgt om nieuwe ideeën en projecten te delen.
Meer informatie over "Proteha mi" is te lezen op: https://lnkd.in/eX7Hnt2Z
Meer (goed) nieuws in 2025!
Credits:
Afb.1: orthofoto 3D-model petrogliefen Boca Onima (Daudi Cijntje).
Afb.2: overhandiging activiteitenplan "Proteha mi" door Lauriane Ammerlaan (BONAI) aan gedeputeerden Nina S. den Heyer en Angelica Cecilia (openbaar lichaam Bonaire (OLB).
Afb.3: "Proteha mi" in Boneriano.
#merrychristmas #happynewyear
Collega's Max en Nienke (beiden links) met bloemetje namens de Faculteit Archeologie, universiteit Leiden, voor hun bijdrage aan de Fieldschool in Oss. Bedankt allebei, voor jullie inzet en enthousiasme!
Eind oktober: de pumpkin spice vliegt je om de oren! Nieuw? Nee, eigenlijk is deze kruidenmix met onder andere kaneel en kruidnagel al eeuwenoud. In een beerput vonden we deze 500 jaar oude pollenkorrel (alleen zichtbaar onder de microscoop) van kruidnagel. Een piepkleine maar bijzondere vondst!
Zet de scheppen aan de kant, tijd voor ontspanning. Fijn weekend gewenst en maandag weer fris het veld in! Iemand nog leuke plannen?
Wat voor materiaal kozen de Bronstijdbewoners van Heiloo voor hun werktuig? Walvisbot, kennelijk! Collega Joris schreef mee aan een artikel over dit bijzondere artefact.
Wil je hier alles over lezen? Klik op https://peercommunityjournal.org/articles/10.24072/pcjournal.451/
Bij Archol beginnen wij elke week met een verse mand met fruit. We wensen iedereen een gezonde en zonnige werkweek!