Nieuws

Nieuw bij Archol: gebruikssporenanalyse! Rob is al hard aan het werk.
Hierbij analyseren we gebruikssporen op artefacten van vuursteen, natuursteen, bot en gewei. Waar zijn ze voor gebruikt? Welk materiaal is ermee bewerkt? Wij zijn blij met deze toevoeging!

In opdracht van de Gemeente Eindhoven heeft Archol de afgelopen maanden de veldtekeningen van twee oude projecten gedigitaliseerd. Dit project is een eerste stap in het plan van Eindhoven om een aantal oude projecten verder uit te werken. Door de originele tekeningen te digitaliseren en te koppelen... aan een Access datebase, wordt belangrijke archeologische informatie toegankelijker gemaakt.

Deze opdracht bood Archol een mooie kans om bij te dragen aan de ontsluiting van oude archeologische gegevens. Wij zijn de gemeente Eindhoven dankbaar voor deze opdracht en kijken uit naar volgende projecten.

Wist je dat ...

Archol ook botanisch specialisten heeft? Of we nu willen weten wat men at in de middeleeuwen, of wat er naast die ene Bronstijd-boerderij groeide, zij zoeken het uit! 🌲🌳🌿
Wat zou jij het liefst willen weten over voedsel of vegetatie uit het verleden?

Dit jaar is er weer een field school in Oss voor studenten archeologie van de Universiteit Leiden. Archol heeft hier werkputten aangelegd met daarin honderden sporen uit de bronstijd. De komende weken kunnen de studenten de kneepjes van het archeologische vak hier leren.

Faculty of ...Archaeology - Universiteit Leiden

Om meer te weten te komen over metaalcirculatie en uitwisselingsnetwerken in de bronstijd is de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed een onderzoeksproject gestart naar loodisotopen in bronzen voorwerpen. Loodisotoopverhoudingen in brons kunnen ons meer vertellen over waar het kopererts is ...gemijnd. Archol is trots om binnen dit onderzoeksproject een van de samenwerkingspartners te zijn en de RCE te mogen ondersteunen bij de bemonstering van de objecten.

Meer weten? Klik op de onderstaande link!

https://www.cultureelerfgoed.nl/onderwerpen/laboratoriumonderzoek/loodisotopen

Goed ingepakt: een bijzondere stage voor studenten Christina Karasimou, Sofia Orfanidou, Krijn Wilkes and Marjolein Bruinsma bij Archol. Zij onderzoeken menselijk botmateriaal van een laat-middeleeuwse begraafplaats in Nederland. Voor het nemen van DNA-monsters dragen ze beschermende pakken, ...handschoenen en mondkapjes, zodat er geen contaminatie plaatsvindt met (hun eigen) DNA. Van ieder skelet selecteren ze één tand of het rotsbeen, dat wordt opgeslagen voor toekomstig onderzoek. Met DNA-onderzoek komen we meer te weten over geslacht, verwantschap en ziekten uit het verleden.

De Reuvensdagen zijn er weer en Archol is ook van de partij! Dit jaar is Hoorn het toneel van Nederlands grootste archeologische congres.
Collega Daudi Cijntje is sessieleider en spreker in de sessie 'Het koloniale en slavernijverleden van Nederland in Ghana en het Caribisch gebied'. ...Judith van der Leije vertelt over de neolithische vindplaatsen bij Angeren.
https://www.reuvensdagen.nl/reuvensdagen/editie-2023/

(Afbeeldingen: Plantage Savonet. (c) geheugen.delpher.nl/Reconstructie van het landschap rond twee neolithische vindplaatsen in Angeren. (c) Mikko Kriek)

Hoeveel volgers heeft Archol op Facebook?

--

Dat, en nog veel meer vragen kwamen aan bod tijdens de Archol Pubquiz '23! Na vier spetterende rondes met archeologische thema's en een bonusronde (Raad de Vindplaats) mocht Team Vijvers zich de winnaar noemen.

Enne,... nog even over dat aantal volgers .. we zitten bijna op de 1000! Zou dat niet reden zijn voor een feestje?

In 2004 heeft Archol een geweldige vondst gedaan in Nistelrode: een echte bronsschat uit de Romeinse Tijd!

Meer weten? Bekijk deze vondst dan eens op de website van Archeologie op de Kaart. Daar zijn sinds kort ook 100 andere geweldige vondsten uit de 21ste eeuw te zien:

...www.archeologieopdekaart.nl